site-mobile-logo

“ Sporun en queer halleriyle dolu bir etkinlik : Queer Olympix İstanbul “

Aşağı paylaştığımız haber Ekin Sanaç tarafından 16 Ağustos 2017 tarihinde Bantmag için hazırlanmıştır: Her bedenin keyif aldığı “başka bir oyun”, ayrımcılığa ve nefret suçlarına yer olmayan “başka bir tribün”, kimsenin fasulyeden oyuncu olmadığı “başka bir olimpiyat” tabii ki de mümkün! […]

Aşağı paylaştığımız haber Ekin Sanaç tarafından 16 Ağustos 2017 tarihinde Bantmag için hazırlanmıştır:

Her bedenin keyif aldığı “başka bir oyun”, ayrımcılığa ve nefret suçlarına yer olmayan “başka bir tribün”, kimsenin fasulyeden oyuncu olmadığı “başka bir olimpiyat” tabii ki de mümkün!

Çoğunluğu LGBTİ+ bireylerden ve kadınlardan oluşan futbol takımı Atletik Dildoa, 2015’ten bu yana Tatavla’da düzenli bir araya gelerek maç yapıyor ve futboldaki cinsiyet ayrımcılığına, homofobiye, transfobiye, futbolun heteronormatif ve erkek egemen diline ve pratiğine karşı politik sözünü söylüyor.

Atletik Dildoa bir süredir daha önce buralarda benzeri görülmemiş bir etkinlik için organize olmakta. 25-26-27 Ağustos tarihlerinde İstanbul Heybeliada’da ve Kalamış’ta gerçekleşecek Queer Olympix, Ankara’dan, Mersin’den, İstanbul’dan ve etkinlik çağrısıyla bir araya getirilen takımları dört branşta oynanan ve puanlaması; ayrımcı dil, eşit paslaşma, takım oyunu ve diğer takımların değerlendirmesi gibi kriterlere göre hesaplanan queer bir spor etkinliğinde buluşturuyor. Üç güne yayılan etkinlik boyunca katılımcılar ve izleyiciler beden atölyeleri, panel, film gösterimi, izleyici turnuvaları ve kentte kadın ve LGBTİ+ olma deneyimleri üzerine forum gibi özenle bir araya getirilmiş bir program etrafında bir araya gelecek. Heyecanla gün sayılan etkinliğin çerçevesini Atletik Dildoa’dan dinliyoruz.

Queer Olympix etkinliği için organize olmaya nasıl, hangi motivasyonlarla ve ne zaman başladınız? Kısaca anlatabilir misiniz?

LGBTİ+ ve kadın olmak, kenti kullanırken bizi ister istemez çeşitli manevraları öğrenmeye, öz savunma tekniklerine, türlü türlü stratejilere sürüklüyor. Özellikle son dönemde siyasi ve toplumsal baskının kamusal alanda getirdiği kısıtlamalar, büyük meydanlarda yaşadığımız coşkulu direnişlere ve eğlencelere imkân tanımıyor ne yazık ki… Bir süredir kentin çeşitli yerlerindeki halı sahalarda futbol oynayan kadınlar ve LGBTİ+ bireyler olarak, özlediğimiz kalabalıkları spor aracılığıyla yaratabilir miyiz, “kamusal alanda varız” cümlesini bir de sporla kurabilir miyiz diye sorduk kendimize ve bu etkinliğin hazırlıklarına koyulduk. Sporun kitleleri birleştirici gücünün yanı sıra bedenimizi özgürleştirmenin yollarından biri olduğuna inanarak bu deneyimin imkânını birlikte ve ilk kez yaratalım istiyoruz!

Etkinlik hangi spor dallarına yer verecek ve nasıl bir turnuva sistemi işleyecek?

İlk kez düzenlediğimiz bir etkinlik ve kısıtlı imkânlarımız olduğu için aslında biraz “yarı olimpiyat” diyebiliriz. Katılan takımları dört branş altında bir araya getiriyoruz: futbol, plaj voleybolu, bayrak yarışı ve uzun atlama. Takımlar minimum yedi, maksimum on kişiden oluşuyor. Futbolda sahada yedi, plaj voleybolunda dört, bayrak yarışı ve uzun atlamada üçer kişi olacak. Futbol ve plaj voleybolunda tüm oyuncular, değişim sınırı olmadan oyunlarda yer alacaklar, ancak bayrak yarışı ve uzun atlamada önceden belirlenmiş üçer atlet yarışacak. Bu branşlardaki skor toplamları önceden belirlediğimiz puanlama kriterlerine göre takım puanlarına eklenecek.

Katılımcılar turnuvaların dışında ne gibi yan etkinliklerle buluşacak?

Üç gün boyunca dolu dolu geçecek bir program hazırladık, biz bile şaşkınız bu konuda! Etkinliğin ilk günü Heybeliada’da gerçekleşiyor ve adada bisiklet turu, yoga atölyesi ve bir piknik düzenliyoruz. Tabii ki denize atlayıp serinleyeceğiz de!

Sonraki iki gün Kalamış’ta gerçekleşecek ve Kentte Kadın ve LGBTİ+ Olma Deneyimleri üzerine bir forum,  LGBTİ+lar ve ailelerinin perspektifinden LGBTİ+ların sporda maruz kaldıkları ayrımcılıklar hakkında bir söyleşi, Nazi Almanya’sında ideal beden ve sağlıklı toplum sunumu, Feminist Fight Club Muay Thai deneyimi üzerine bir öz savunma, şiddet ve beden tartışması atölyesi, Beden Olumlama Atölyesi, İşaret Dili Atölyesi, Küfürsüz Tezahürat Atölyesi, Öz Savunma Atölyesi, Mini Kale İzleyici Turnuvası, Çocuklarla 3 Top Çevirme ve Zumba, Frizbi Atölyesi, İzleyici Plaj Voleybolu Turnuvası gelenleri bekliyor. Yine bunlara ek olarak masa tenisi, ip atlama, yakar top gibi türlü etkinliklerle sporun her alanına ve özgürleşmenin tadına varmak istiyoruz.

Queer Olympix’teki spor etkinlikleri oyun oynamak, alan tanımak ve keyif almak üzerine kurulu olacak. Oyunlara ne gibi “kuralların” yön vereceğini biraz detaylandırabilir misiniz? Oyunlara yönelik organizasyonu belirlerken neler yol gösterici oldu?

Daha önceki deneyimlerimizden sadece skor üzerinden başarı belirlenmesinin sporun özünün, eğlencesinin kaybolmasına yol açtığını gördük. Spordaki rekabetçiliği ve aynı zamanda da sporun endüstriyel, cinsiyetçi ve ayrımcı dilini nasıl değiştirebiliriz üzerine düşündük ve çeşitli kriterler üzerinden bir puanlama sistemi geliştirdik. Eşit paslaşma, takım oyununa önem verme ve gol atmak takım puanlamasını pozitif yönde etkilerlerken; nefret söylemi, ayrımcı dil (Heteronormatif/erkek egemen ve ayrımcı dilin mutlaka değişmesi gerektiğine inanıyoruz) ve sert ve tehlikeli oyunsa puanlamayı negatif yönde etkileyecek. Aynı zamanda takımlar da birbirlerine puan verecekler.

Takım sporlarında bireysellikten ziyade takım oyunun önemini ve bu takım oyunun her bir sporcu tarafından deneyimlenmesinin güzelliğini, paslaşmayı ve paylaşmayı ödüllendirmek istedik. Kimse mahalle takımındaki “fasulyeden oyuncu” olmasın istedik.

Queer Olympix İstanbul’dan katılımcılarla sınırlı değil. İstanbul ve İstanbul dışından nasıl bir katılım var? Etkinlik Türkiye dışından da misafir ağırlayacak mı?

Ankara’dan Sportif Lezbon, Mersin’den Maumma takımları bizimle olacak. Aynı şekilde İstanbul’dan Lezyonerler, Onur Mafyası, Karşı Lig karması ve Atletik Dildoa takımları Queer Olympix’te yer alacak.

Yurt dışındansa Sırbistan, İtalya ve Hollanda’dan dört arkadaşımız bize katılacak. Çeşitli aksaklıklardan dolayı Fransa’dan katılacak arkadaşlarımız maalesef gelemiyorlar. Aynı zamanda etkinliğin başında takımlardan biri olarak düşündüğümüz ve SPoD aracılığıyla tanıştığımız LGBTİ+ mülteci takımı da aramızda olamayacak çünkü güzel haberleri geldi ve Avrupa’ya gitme süreçleri başladı. Yani Queer Olympix’te değil ama daha heyecanlı bir süreçte olacaklar!

Ayrıca bir takımda oynamayan ya da bir takımda oynamak isteyen ama takım bulamayan katılımcılar için de iki ayrı karma takım oluşturacağız. Bu takımlarda yer almak için Queer Olympix’e ayrıca başvurabilirsiniz.

Yine etkinlikte bizi izleyerek heveslenen ve “Bence ben de denemeliyim” diyen seyircilerimiz için de mini kale futbol ve plaj voleybolu turnuvaları düzenliyoruz. Spor yapmaktan kaçmak için herhangi bir bahane bırakmayalım!

Son olarak Queer Olympix’e destek sağlamak isteyenler neler yapabilir?

Etkinliklere katılmak ve daha fazla bilgi almak için sosyal medya hesaplarımızı (Facebook ve Instagram) takip edip bizimle iletişime geçebilirler. Organizasyonda gönüllü olarak yer almak isteyenler gönüllü başvurusu yapabilirler. Tabii Kalamış’taki etkinlik alanında kurulacak stantlarımıza da mutlaka bekleriz.

dildoa_black
Screen Shot 2017-08-16 at 10.26.40
1
2
3
Önceki Yazılar
[:en]2017 Mondiali A...
Sonraki
[:tr]Queer Olympix 2...
1 0 3000 0 300 120 30 https://queerolympix.com 960 0